Cyprus (Cyprus)

Cyprus is bekend als geboorteplaats van de uit de Griekse mythologie bekende godin Aphrodite.
De geschiedenis van Cyprus is bepaald geweest door de vaak strategische ligging van het eiland aan de uithoeken van de grote rijken in de loop der tijden. Ook de bodemrijkdom van Cyprus maakte het een begeerd eiland. Hierdoor is de geschiedenis van Cyprus in feite een geschiedenis tussen oost en west in het klein.
Vooral onder invloed van Griekenland, dat zich cultureel verwant voelde en met een veto tegen een verdere uitbreiding van de Europese Unie naar Oost-Europa dreigde, werd Cyprus tussen 1990 en 1999 door de EU als toekomstige lidstaat aanvaard. In mei 2004 werd het land lid van de EU en op 1 januari 2008 werd de euro als wettelijk betaalmiddel ingevoerd.
De Republiek Cyprus is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee, ca. 70 km ten zuiden van Turkije en 100 km ten westen van Syrie. Cyprus behoort geografisch gezien tot het Aziatische continent, echter om politieke en culturele redenen wordt Cyprus dikwijls tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 als lid van de Europese Unie opgenomen.
Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Het eiland is daarmee feitelijk in tweeen gedeeld.
De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, andere belangrijke steden op het eiland zijn : Limasol, Larnaca, Paphos, Famagusta en Kyrenia. De gesproken talen op Cyprus zijn: Grieks, Turks en Engels.
De economie steunt vooral op de export van agrarische producten (m.n. citrusvruchten, aardappelen, druiven, tabak) en op de inkomsten uit het toerisme. De visserij is nauwelijks van belang: de wateren rond het eiland zijn arm aan vis. Er is enige mijnbouw: koper- en ijzererts, marmer en gips. (Het Nederlandse woord koper komt van , de Griekse naam van Cyprus, hoewel niet duidelijk is of het eiland naar koper is vernoemd of koper naar het eiland).
Er is een groot verschil in welvaart tussen het Noorden en het Zuiden. Grieks-Cyprus onderhoudt internationale economische betrekkingen en is sinds 1 mei 2004 lid van de EU. Mede door de open economie is de welvaart in het Griekse deel hoger dan in het Turkse deel. Het Turkse deel is voor de economie afhankelijk van Turkije. Het wordt niet erkend, waardoor economische betrekkingen en handel buiten Turkije niet mogelijk zijn. Als gevolg hiervan is de welvaart aanzienlijk lager. Om dit verschil in welvaart te verkleinen heeft de Europese Unie financiele steun aan het Noorden beloofd. Uit protest wordt dit echter geblokkeerd door de Grieks-Cypriotische parlementsleden in de EU.
Op 1 januari 2008 heeft Cyprus samen met Malta de Euro ingevoerd . Zij zijn daarmee het 14e en het 15e Euroland. De euro vervangt hiermee de Cypriotische pond.