Spanje (Spanje)

Spanje
Spanje vlagHet Koninkrijk van Spanje is een land in het zuidwesten van Europa met 44.108.530 inwoners. Spanje is een constitutionele monarchie en beslaat heeft een grote 506.013 vierkante kilometer,dat is bijna 13 keer zoveel als Nederland. Het land beslaat ongeveer 80% van het Iberisch schiereiland. Ook horen de eilandengroepen Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land.
Spain Spanje grenst in het noordoosten aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneen, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad van Spanje is Madrid, in deze stad wonen er meer dan 3 miljoen gelegen in het midden van het land.
Spanje heeft een zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van het regenachtige vissersdorpen in Galicie tot het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen en stierenvechten van Andalusie en het moderne Barcelona in Catalonie.

Geschiedenis
De naam Spanje (Spaans: Espagne) is afgeleid van de Latijnse naam Hispania, dat werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland.. Er bestaan verschillende theorien over de herkomst van het woord Hispania. Een ervan is de theorie dat de naam uit het Grieks komt. Van de naam Hesperia Italie en Spanje hebben gegeven vroeger, beide landen bevinden zich ten westen van een bepaalde ster ( esperos) . Het woord Hesperia is mogelijk later verbasterd tot Hispania.
Maar volgens de meest geaccepteerde theorie stamt de naam echter af van de Feniciers, dat was een volk dat ooit het huidige Spanje bewoonde. deze theorie is dit te wijten aan het grote aantal konijnen dat zij op het Iberisch Schiereiland aantroffen. De taal die de Feniciers spraken was nauw verwant aan het Hebreeuws, en zij spraken over Spanje als sphanim dat letterlijk klipdassen betekent. De klipdas kwam vaak voor in hun land , maar toen zij in Spanje het konijn ontdekten, voor hen een onbekend dier, gaven ze die daarom dezelfde naam als de plaats. Daarom verwezen zij naar Spanje als sphanim, en van dat woord zou het Latijnse Hispania zijn afgeleid.

Politiek
Spanje is bestuurlijk gezien een federatie waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd, het is het meest gedecentraliseerde land van de Europese Unie. Het land bestaat uit 17 autonome regios (SP: Comunidades Autenomas), hier heeft elk een verschillend niveau van onafhankelijkheid heeft. Bijna al deze regios zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies.
Het feit dat er grote verschillen zijn op het gebied van politieke afhankelijkheid is te danken aan het feit dat dit onderwerp in eerste instantie met name belangrijk was voor Catalonie, Baskenland en Galicie. Deze drie regios vallen onder het zogenaamde "speciale regime", o.a. doordat elk van deze een sterke eigen identiteit en een officiele taal heeft en daardoor meer zelfstandigheid eist. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regios. Deze onafhankelijkheid kan onder toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingsstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonie heeft bijvoorbeeld haar eigen lokale regering (Generalitat) en ook haar eigen politieorgaan (Mossos d Esquadra).

Klimaat
De geografische ligging van Spanje zorgt ervoor dat alleen het noordwesten (Galicie, Asturie, Cantabrie en Baskenland) onder invloed liggen van de zogenaamde straalstromen, en de andere gedeeltes niet. Buiten dat heeft Spanje een zeer onregelmatig landschap, en is een van de meest bergachtige landen van het Europese continent. Dit alles maakt dat men zeer verschillende klimaten (en microklimaten) kan onderscheiden. Grofweg kan het land worden verdeeld in de volgende klimaatzones:
landschap
Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus en bergketens zoals de Pyreneen en de Sierra Nevada. De meest belangrijkste rivieren van het land zijn de Tajo, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Spanje grenst in het oosten en zuiden aan de Middellandse Zee, en in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Economie
Spanje staat in de westerse wereld niet bepaald bekend als een economische grootmacht, maar eerder als vakantiebestemming. Tot voor kort was het dat ook niet, voornamelijk door de stagnering/achteruitgang van de economie tijdens het isolatieregime van Francisco Franco, waar pas eind jaren 70 een einde aan kwam. Andere landen hadden in die tijd dan ook een enorme economische voorsprong op Spanje, en waren al een stuk verder ontwikkeld. Het land kon pas in de jaren 80 beginnen aan een inhaalrace, en is tegenwoordig een van de belangrijkste economieen van Europa. In 2005 had het een BBP van 836.672 miljoen en een gemiddeld inkomen van $ 27.542 per inwoner. Volgens de Wereldbank was Spanje in 2004 de achtste economie van de wereld. De levensverwachting van de Spaanse bevolking is een van de drie hoogste ter wereld. De levenskwaliteit is ook benoemenswaardig, en was volgens het Britse " The Economist " hoger dan die van landen als Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten.

religie
De dominante religie in Spanje is het Rooms-Katholieke geloof. Volgens officiele bronnen is meer dan 80% van de bevolking officieel Rooms-Katholiek. Hierbij moet opgemerkt worden dat een groot deel van deze groep verplicht werd tot het geloof in tijden van het Franco-regime, en daar dus nooit zelf voor heeft kunnen kiezen. In die tijd (tot ver in de jaren 70) was elke Spanjaard volgens de wet katholiek, vrijwillig of niet. Daardoor is een groot deel van het genoemde percentage officieel gelovig, maar in het dagelijks leven niet praktiserend. Een duidelijk recent bewijs hiervan is het feit dat meer dan 70% van de Spaanse bevolking het homohuwelijk heeft goedgekeurd, terwijl de Katholieke kerk daar grote bezwaren tegen heeft. Sinds juni 2005 is Spanje dan ook het derde land van de Europese Unie waar het homohuwelijk is gelegaliseerd.
Buiten het katholieke geloof bestaan er een aantal protestantse bevolkingsgroepen, waarvan geen een echter uit meer dan 50.000 personen bestaat. Ook zijn er ongeveer 20.000 Mormonen.
In de afgelopen 40 jaar (sinds de val van het Franco-regime) is het aantal praktiserend gelovigen drastisch gedaald, en is Spanje religieus gezien geen traditioneel Rooms-Katholiek land meer. Volgens een onderzoek van de New York Times in 2005, gaat slechts 18% van de bevolking regelmatig naar een kerkdienst. Binnen het deel van de bevolking dat wel religieus actief is, zijn net als in de meeste Noord-Europese landen, verschillende maten en niveaus van daadwerkelijke betrokkenheid te onderscheiden.

Toerisme
Ook al is het grootste deel van de toeristen in Spanje zelf Spaans, het is ook het land met het op een na grootste aantal buitenlandse toeristen per jaar, na buurland Frankrijk, en beslaat maar liefst 7% van het wereldwijde internationale toerisme. Dat is meer als Italie of de Verenigde Staten. In 2005 werd Spanje bezocht door maar liefst 52,4 miljoen buitenlanders, volgens het Ministerie van Industrie, Toerisme en Handel.
Catalonie (Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada, Pyreneen) is veruit het meest toeristische deel van het land, meer dan 25% van de buitenlandse toeristen bezocht deze regio in 2005, gevolgd door de Balearen (9,4 miljoen buitenlandse toeristen), en de Canarische Eilanden (8,6 miljoen buitenlandse toeristen). Ongeveer tweederde van de buitenlandse toeristen komt uit slechts drie landen; 29% uit het Verenigd Koninkrijk, 18% uit Duitsland en 16% uit Frankrijk (vooral naar Catalonie). Nederlandse en Belgische toeristen omvatten respectievelijk slechts 4% en 3% van het totaal.
Volgens de Wereldwijde Organisatie van Toerisme, zal het aantal toeristen dat Spanje bezoekt met ongeveer 5% per jaar stijgen, in de komende 20 jaren. In 2020 zal het land dan ongeveer 75 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen.