Algemene informatie (Nederland)

Economie

is een welvarend land met een open economie, dat zwaar leunt op buitenlandse handel. De economie wordt getypeerd door stabiele verhoudingen, gematigde inflatie, een gezond financieel beleid en door zijn belangrijke rol als Europese transportader. Voedselverwerking, chemie, olieraffinage en de fabricage van elektrische apparaten zijn de belangrijkste industriële activiteiten.
In de intensieve, gemechaniseerde land- en tuinbouw werkt weliswaar slechts 4% van de Nederlandse beroepsbevolking , maar er worden door de sector enorme hoeveelheden voedsel voor de voedselverwerkingsindustrie en de export geproduceerd. Na de Verenigde Staten en Frankrijk is Nederland het derde exportland op het gebied van land- en tuinbouwproducten. Over de gehele linie bekeken is Nederland de tiende economie van de wereld, na de 'grootmachten' als (willekeurige volgorde) Canada, V.S, U.K., Japan en dergelijke.
De Nederlandse economie is vanaf eind jaren '90 3% of meer gegroeid. Vanaf eind 2000/begin 2001 is sprake van enige vermindering van groei, met name van de e-commerce markt. De algemene dalende lijn heeft zich doorgezet na de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001 (zie 2001). Vooral luchtvaartmaatschappijen en bijbehorende sectoren zijn wereldwijd zwaar getroffen; ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen leden verlies.
Het nieuwe belastingstelsel dat begin 2001 is ingevoerd was erop gericht de hoge loonbelastingtarieven te temperen en de fiscale lasten deels over te hevelen naar consumptiegoederen en -diensten. Nederland was één van de eerste landen die het besluit aangaande de euro als Europese munteenheid hebben geratificeerd. Sinds 1 januari 2002 is de munt er het enige wettige betaalmiddel (met overgangsperiode voor inwisseling).

Bevolking

Nederland heeft ruim 16 miljoen inwoners, en is met 484 inwoners per km² na Monaco (16.620/km²), Vaticaanstad (2093/km²) en Malta (1261/km²) het dichtstbevolkte land van Europa en een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, nummer 15 op de lijst van soevereine landen. De niet-soevereine staten Gibraltar (4289/km²), Guernsey (836/km²) en Jersey (782/km²) hebben in Europa een hogere bevolkingsdichtheid.
Vergeleken met de rest van Europa is de Nederlandse bevolking relatief snel gegroeid: 3 miljoen in 1850, 5 miljoen in 1900, 10 miljoen in 1950, 16 miljoen in 2000 [3]. Ter vergelijking: de Belgische bevolking evolueerde van de helft meer (4,5 miljoen in 1850) tot de helft minder (10 miljoen in 2000).