Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Jaargang 1, nr.4 november, 07

LOKROEP VAN BUNGALOWS OP BALI

Voor senioren die architectonische sereniteit zoeken in een tropisch paradijs.

Wie ook maar een beetje vermogend is, droomt.
Bijvoorbeeld van sawas tegen de heuvels en karbouwen in de schemering.
En dan zit je al gauw op Bali. Maar waarin? Koop je een villa of ga je huren?

Precieze getallen ontbreken, honderden zijn het zeker, en misschien wel meer.
Nederlanders die op Bali neerstrijken, een villa kopen en een leven vol warmte en comfort leiden.
Meestal met een kok of huishoudster in vaste dienst, soms nog een tuinman want dat kost allemaal vanuit europerspectief zo goed als niets: hooguit zo€ 80 euro per maand voor iemand die 6 dagen in de week beschikbaar is, al dan niet inwonend in een speciaal personeelsverblijf.

Hera Heronica van Bali Property schat dat er zo 30.000 buitenlanders op Bali een huis hebben gekocht. Met prijzen die variëren tussen de 100.000 en 1 miljoen euro:
,,Het zijn vooral Australiërs, Engelsen, Fransen en Nederlanders, maar de laatste tijd krijg ik ook steeds meer mensen uit Singapore en uit Taiwan hier over de vloer.
Bali verkoopt zichzelf als een aards paradijs. Het is een tolerante samenleving die van geen westerse gekkigheid schrikt, het biedt sprookjesachtig mooie natuur, westerse luxe, golfbanen, restaurants en uitgaansgelegenheden in alle soorten en maten. En het oefent aantrekkingskracht uit op architecten die modern, minimalistisch willen bouwen in een klimaat waar verschillen tussen binnen en buiten niet groot hoeven te zijn.
Een geliefd foefje is een badkamer, die half binnen en half in de openlucht ligt,
strak uitgevoerd in donkerhout, grijze tegels en leisteen. Maar ook verder wordt er gebouwd met een opvallend oog voor schoonheid. Los van een serie hotels in badplaatsen als Sanur, Kuta, Nusa Dua is er overal slechts laagbouw.
Salontafelboeken over Bali zijn er inmiddels legio en allemaal stralen ze dat mengsel uit van smaakvol design en subtiele overgangen tussen binnen en buiten.
Kortom, eigentijdse sereniteit. De hardnekkige volgehouden lelijkheid van torenappartementen die de Spaanse kuststreek tekent, ontbreekt op Bali.

Louis Jooden(69) woont al vijftien jaar op Bali. Eerst huurde hij en die tip geeft hij iedereen met plannen: ,,Je kunt je reusachtig vergissen in het begin, dus altijd eerst huren is mijn advies. De gewezen Haagse ziekenhuismanager woont alleen, maar met volop contacten. ,,Als mijn Zweedse of Deense vrienden met nieuwe cds thuiskomen, houden we een avondje klassiek. Want dat mis ik bijv: een concert.
Ik heb 200 televisiekanalen,maar nergens klassieke muziek.
Jooden heeft de grond gehuurd voor 25 jaar en daarop zelf een huis gebouwd.
Hoog in Canggu van waaruit je in de verte over de rijstvelden heen de zee ziet.
Is dat niet riskant: gehuurde grond? Jooden:,,Dat valt wel mee.
Je kunt het tussendoor verlengen als de eigenaar weer eens wat geld nodig heeft,
en ze zijn hier niet onredelijk. Jooden klust nog een beetje, hij let op vier huizen van buitenlanders, betaalt hun huishoudpersoneel en zoekt indien nodig nieuw personeel.
Zelf doet hij het zonder: ,,Ja, dat vind iedereen gek, maar bevalt dat goed.
Hij was zes jaar geleden voor het laatste in Nederland, heeft er niet zoveel behoefte meer aan en ,,een ticket is duur. Hij is in Nederland uitgeschreven en verlengt op Bali elk jaar zijn verblijfsvergunning. Kosten per jaar:1.200 dollar.
Buitenlanders mogen in Indonesië geen grond kopen. Vroeger betekende dat altijd lange termijnhuur. Maar intussen zijn er diverse zogeheten free hold-constructies, waarbij een tussenpersoon of bedrijf formele eigenaar is maar gebruiksrecht voor tientallen, soms meer dan honderd jaar, overdraagt aan de koper.
Makelaar Hera: ,,Vroeger waren buitenlanders huiverig voor dit soort constructies wegens de rechtsonzekerheid in ons land, maar de laatste jaren is het vertrouwen gegroeid en heeft free hold de voorkeur. Het verkoopt later ook gemakkelijker.Onroerend goed stijgt de laatste twee jaar weer aardig in waarde, na de dip van de bomaanslagen in 2002.

Het tweede huis biedt ook exploitatiekansen en dankzij internet wordt iedereen zijn eigen exploitant. Wie vanuit Canggu doorrijdt richting het nog rustiger Tanah Lot kan op villa Adinda stuiten. Drie jaar geleden gekocht door Peter en Nelleke Noordervliet. Wie de website aanklikt (www.villa-adinda.com) hoort Balinese klanken,
en ziet een droom op Bali. Ze kochten de grond in 2003 en ,,er waren wat aanloopproblemen, aldus de huisheer, maar intussen is het ,,behoorlijk succesvol.
Wie het komende jaar zou willen huren-3.850 dollar per maand, is waarschijnlijk al te laat. De Noordervliets sloegen in zekere zin alle adviezen in de wind door bij het eerste bezoek aan Bali verliefd te worden en meteen te kopen.
Sterker nog: Hij kocht de grond waar Nelleke net haar been had gebroken.
Zelf zitten ze er nu een paar weken per jaar en dankzij de verhuur rendeert het behoorlijk, een procent of zeven plus de waardestijging van het onroerendgoed.
Sinds de aanschaf, zo schat hij, 50 á 60 procent.
Ooit spijt gehad? Peter Noodervliet: ,,Nee, nooit, maar de bouwactiviteiten in de buurt nemen toe. Misschien verkopen we wel en bouwen elders opnieuw.

Bron: NRC Handelsblad 11-11-07


Secondhome International
1 t/m 3oktober 2021 was weer de grootste secondhome beurs van Europa in de jaarbeurshallen van Utrecht.
Ook hier waren wij weer sterk vertegenwoordigd. U vond ons toen op standnummer 615

Vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar info@asianproperties.nl of bel 31 622572352


Team Global / Asian Properties

Nieuwsbrief
Voor de allernieuwste nieuwsbrief kunt u zich hier aan- en ook weer afmelden.


  
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en nooit zonder uw toestemming doorgegeven aan derden.